Newsletter - Google SEO

Google SEO, az algoritmusok evoluciója

 A Google SEO, a kereső algoritmusok fejlődése és egy konkrét esettanulmány ügyfelünknek.

Az elmúlt évben, sőt félévben nagyon sokat változott a Google keresőrendszere és ezzel a Google rangsorolási rendszere, aGoogle SEO – .

Két fontosabb algoritmus változásait éltük meg az elmúlt félévben.

Röviden a használt algoritmusokról, hogy lássuk, mit jelent ezeknek megfelelni:

Zárójelben a megjelenés éve.
Mindegyik sok változást ért meg, de az alapelvek nem változtak.
Folyamatosan frissített algoritmusokról van szó.

 
PRODOMO:

A Panda algoritmus (2011)

A Panda először 2011 februárjában futott, és az volt vele a Google célja, hogy a jó tartalmat szolgáltató, jó minőségű oldalakat jobb helyre mozdítsa a találati listán, illetve a gyenge, duplikált, irreleváns és alacsony minőségű tartalommal rendelkező oldalakat kiszűrje.
A Panda a minőséget tette elsődleges tényezővé, és egy sokkal kifinomultabb rendszert vezetett be az addigiaknál arra, hogy meghatározza a weboldalak minőségét. 

A Pingvin algoritmus (2012) 

A Pingvin algoritmus 2012 áprilisában indult el, és elsősorban azt akarta kikényszeríteni, hogy a weboldalak vegyék figyelembe a Google minőségi irányelveit. Aki ezt nem tette, az büntetéssel számolhatott, ahogy azok az oldalak is, melyek manipulációs célzattal építettek linkprofilt, hogy befolyásolják a találati listán való helyüket. 

Venice algoritmus (2012) 

A Venice azért volt jelentős algoritmus, mert innentől kezdve a Google már azt is figyelembe vette, hogy a felhasználók olykor a “helyi” eredményekre kíváncsiak. A Venice kifutása után tehát a Google találati oldalainak egy része már az alapján jelent meg, hogy honnan böngésztél vagy milyen IP-címet használtál.

Kalóz algoritmus (2012) 

A Kalóz algoritmus az illegális tartalmakat kínáló oldalakat próbálja kiszűrni. Egy egészen hasonló algoritmusról van szó, mint a Panda vagy a Pingvin esetében, tehát úgy dolgozik, mint egy szűrő: a Google megvizsgálja az általa ismert oldalakat a Kalóz algoritmussal, és amelyik fennakad, azokat hátrasorolja a találati listán. 

A Kolibri (Hummingbird) algoritmus (2013) 

A 2013 szeptemberében érkező Kolibri nem a veszélyes algoritmusok közé tartozik, mégis jelentősen megváltoztatta a dolgokat. 
Elkezdődött a szemantikus keresés korszaka, melyben már a felhasználók szándékát igyekszik kitalálni a Google, és nem csak azt nézi, hogy milyen szavakat ír be a keresőbe. A Kolibri megjelenésére azért került sor, mert a Google-nél felfigyeltek arra, hogy az emberek már nem kulcsszavakat írnak be kereséskor, hanem komplett kérdéseket.
 A Kolibri esetében fontos megérteni, hogy nem egy büntető algoritmusról van szó, mely képes romba dönteni évek SEO munkáját. Ennek ellenére mégis érdemes némi figyelmet szentelni neki. Többek között azért is, mert a Kolibri a Google fő kereső algoritmusa, amelynek csak része a Panda és a Pingvin, ez a jelen és a jövő, ehhez kell igazodni. 
A Kolibri egy újabb lökés volt abba az irányba, hogy még távolabb kerüljünk a linképítő, kulcsszavazó SEO-tól. Ahol annyi volt a feladat, hogy meg kellett szerezni egy nagy halom oldalunkra mutató linket – mindegy hogyan, csak link legyen -, és teleszemetelni kulcsszavakkal a szövegünket a minél több, annál jobb elv alapján, különös tekintettel a kiemelt fontosságú mezőkre. 
Ekkor előállt a kiválónak számító tartalom a Google keresője számára.

Galamb algoritmus (2014) 

2014-ben indult el, a helyi SEO-ra összpontosított. Az algoritmusfrissítés mind a találati oldalakat, mind a Google Térképes megjelenését megváltoztatta. Sokkal pontosabb helymeghatározást eredményezett, a Google innentől kezdve méginkább figyelembe vette azt a földrajzi helyet, ahonnan a felhasználó a keresést indította. Emellett azt is megcélozta, hogy a helyi eredmények még relevánsabbak és jobb minőségűek legyenek. 

HTTP/SSL algoritmus (2014) 

Annak érdekében, hogy kihangsúlyozza a biztonság fontosságát, a Google 2014-től egy kis rangsorolási előnyt adott azoknak az oldalaknak, melyek elkezdték alkalmazni a https-t annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegyék a weboldal és a felhasználó közötti kapcsolatot. 

A RankBrain algoritmus (2015)

Míg 2015 előtt még azon kellett gondolkodni, hogy mi lehet a legjobb kulcsszó ahhoz, hogy megkapjuk a leghasznosabb találatokat, addig a gépi tanulást használó RankBrain indulása (2015. október 26.) óta ez már gondolkodik helyettünk, nekünk csak be kell írni (vagy mondani), amit szeretnénk.

A mesterséges intelligenciát használó algoritmus célja, hogy a Google jobban megértse az új keresési kifejezéseket.

Nem csak angol nyelven működik, hanem minden nyelven, így németül is “tud”. A RankBrain nem váltotta le a jelenlegi Google alapalgoritmust, mindössze egy újabb jelzés a több ezer jelzés közül, melyeket a Google figyelembe vesz a találati oldalak alakításánál.
Ugyanakkor rendkívül fontos jelzés: Greg Corrado, a Google szakembere szerint a harmadik legfontosabb jelzés a találati lista kialakításánál a tartalom és a linkek mellett.

A RankBrain tehát a Google fő kereső algoritmusának része, mely kihasználva a gépi tanulást, segít a Google-nek megérteni azt, hogy valamely weboldal miként kapcsolódik bizonyos keresési kifejezéshez, mely egyébként nem tartalmazza az oldal kulcsszavait.

Mobilbarát algoritmus (2015) 

A Google már rangsorolási jelzésként vette figyelembe a mobilra optimalizáltságot.

Minőségi (Quality, Phantom 2) algoritmus (2015) 

A Quality Update, azaz a Minőségi algoritmus. Arra van hatása, hogy miként értékeli a Google algoritmusa a minőségi jelzéseket. A Google a tényezők igen széles skáláját veszi figyelembe egy-egy oldal minőségének meghatározásánál, ezeknek a tényezőknek van egy súlyozása.

Doorway page algoritmus (2015) Oposszum algoritmus (2016) 

A Google igyekszik kiszorítani az előszobaoldalakat, azaz doorway page-eket a találati listáról, mégpedig egy külön algoritmussal, mely a Panda kiegészítéseként fogható fel. 
Az Oposszum algoritmus több változást is hozott a Google helyi rangsorolási szűrőjében, így tovább javította a helyi találati oldalakat. 

Fred: újgenerációs minőségi algoritmus (2017) 

egy újgenerációs minőségi algoritmus a tartalom figyelésére

(Mobil) Sebesség algoritmus (2018) 

Mivel a felhasználók a minél gyorsabban szállított információkat várják el a weboldalaktól, ezért a Google elindította a Sebesség algoritmust, mely a weboldalsebességet önálló rangsorolási tényezővé tette a mobilkereséseknél is. 

Medic (orvosi) algoritmus (2018) 

orvosi témájú keresésekhez

A BERT algoritmus (2019)

A célja, hogy a Google jobban megértse a kereséseket, illetve olyan módon értse őket, ahogy azt az emberek is teszik.
 

A legnagyobb algoritmus és frissítésekből látható, hogy a G. a minőségi tartalom keresése megtalálására törekszik. Azt kínálja fel keresésekkor.

A használt Panda és Penquin kódnevű programjaik ma szinte mesterséges intelligenciának tekinthetőek. Képesek tanulni és a weboldalakat dicsérni és büntetni is.
Amit nem találnak megfelelőnek „büntetéssel“ sújtják.
A weboldalak helyezései adott esetben jelentősen megváltoztak.
A Google Pingvin algoritmusa a természetellenes linképítésért büntet. Vizsgálja a bejövő linkeket a belső linkeket és a kimenő linkeket. Nem csak azt nézi, hogy vannak-e. Össze hasonlítja ezeket, nézi a szöveghez való kapcsolódásukat és arányukat is. 

A Google Panda büntető algoritmusa a gyenge minőségű tartalomért büntet kegyetlenül.

A 2021-es változások legjelentősebb eleme az “oldalélmény” – Page Experience – bevezetése volt, amely megmutatja, hogy az oldalunk, milyen élményt nyújt a látogatónak.

Természetesen ez nem a Design vonatkozásában értendő.
    • Itt is a tartalom az elsődleges oldalunk mennyiben szól a látogatóhoz?
    • Mennyiben más az oldalunk mint más oldal? 
    • Mennyiben tartalmaz többet? 
    • Mennyiben egyedibb? 
    • Mennyiben szól a tartalom a keresett kérdésről?
    • Mennyiben más és ad többet, mint más oldalak? 
    • Mennyiben nyújt egyedi információt? 
    • Mennyiben interaktív az oldal?
    • Mennyiben tartalmaz folyamatosan frissülő tartalmat?
    • Mennyiben változik az oldal időről-időre?
 
Vagy egyszerűen csak más oldalakon is megtalálható tartalmakat ismétlünk? Ezek a tartalmak máshol már korábban is megjelentek? – akkor az oldalunknak nincs túl sok esélye 🙁
 

 
Alábbiakban konkrét esetről olvashattok a cég megnevezése nélkül:

A https://oldal.de oldalról, egy ügyfélnek:

Az oldal technikailag követi a Google elvárásait:

    • letöltési sebesség
    • biztonságos https elérés
    • mobilbarát verzió – számítógépen és mobil eszközökön egyaránt is jól használható
    • megfelelő menürendszer
    • megfelelő betű-, kép- és gombméretek
    • közvetlen emailküldés és tárcsázási lehetőség
    • stb.

Esztétikailag követi a cég arculatát, egyéb megjelenéseit. 

Ha a felhasználó konkrétan a céget keresi a Google azonnal ajánlja.
Más a helyzet amikor konkrét mások által is kínált termékeket szolgáltatásokat keresnek az ügyfelek.
Miért nem első már ilyenkor az oldal.de?
Miért veszítette el a korábbi első helyezéseket a keresésben?
Az oldal az utolsó átalakításkor korszerűbb belső modulokat kapott. így a változó technikai feltételeknek eleget tesz az oldal.
Most utalok vissza a hosszú bevezetőmre. 
 
A G. kereső algoritmusaiban az oldal tartalmilag nem kap megfelelő osztályzatot.
Korábban ez a tartalom megfelelt. 
 
Mára a G. kereső más tartalmakat vár, mert más szempontok alapján értékel.
Nézzük sorban:
A., Linkek:
Belső linkek: az oldalakon kevés az egymást támogató belső link. Nincsenek megfelelő hierarchiában.
Noha az elmúlt időszakban minden oldalon elhelyezésre került egy belső Home linket, de ez nagyon kevés.
 
1., Hiányoznak a látogató élményt támogató belső linkek. 
egy példa a javítási lehetőségre: 
    • Ön nagyobb teljesítményű gépet szeretne látogassa meg az xxxx oldalunkat. 
    • Ön belső térben szeretné használni? Talál elektromos változatot az yyyy oldalunkon.  
és hasonló a felhasználót segítő belső linkek sorozata szükséges lenne.
 
2., Teljességgel hiányoznak a kifelé mutató linkek. A Google jelen értékelése szerint az oldal, nem “segítőkész”, nem ajánl más oldalakat. 
Illetve még a tulajdonosának sincsenek más oldalai, amit ajánlana. az oldal “magányos” nem “kommunikatív” a Goole értékelésében.
Javítási lehetőség külső linkek készítése. 
      • Elsősorban külső saját oldalak készítése és hivatkozások azokra. Mindenképpen elkerülve a Google által büntetett kereszt hivatkozásokat.
      • Pl.: saját Socialmedia oldalak készítése. Saját Landing Page oldalak készítése és arra való hivatkozások.
      • Partner oldalak ajánlása
      • Gyártók, szolgáltatók és partnerek ajánlása
      • stb.
3., Az oldalra mutató linkek:
Amikor más oldalak a mi oldalunkat ajánlják. A Google szempontjából a legértékesebb linkek.
    • más tulajdonában lévő oldalak ajánlanak minket, Csak hosszútávú folyamatos munkával lehetséges építeni. A gyors gyarapodást a Google vizsgálja és bünteti.
    • saját tulajdonban lévő oldal hálózatok építése, amik minket ajánlanak, socialmedia és más platformok.
B., Tartalom
Az oldalon található tartalmak más oldalon is megtalálhatóak. A cégadatokat leszámítva szinte nincs egyedi tartalom. 
Az oldalon található tartalmak hossza: a Google legújabban pozitívan a korábbi 300-as érték helyett a 600 szavat tartalmazó oldalakat értékeli megfelelőnek.
Sok oldalhoz nem tartozik kép, vagy elegendő kép. Egyedi képek pedig ritkák az oldalon. A képek megfelelő megjelölése (kép neve, alt tag)
Vannak üres oldalak, ahol a címen kívül más nincsen.
Egyedi tartalmak hiánya az oldalon:
    • Pl. nagyon kevés blogbejegyzés. 
    • Blog bejegyzések vannak szöveg nélkül, (csak képek).  
    • Alkalmazási példák: leírásokkal, fotósorozatokkal és filmekkel.
    • Ügyfél visszajelzések, recenziók segítve a további ügyfeleket. válaszok az ügyfeleknek. A Google számára a külső visszajelzések az oldalunkon nagyon fontosak.
    • FAQ
    • stb.
C., Globális marketing. 
A virtuális médiát és a klasszikus médiát egységesen kezelő marketing politika és szervezet munkája hiányzik.
Természetesen, ha ezzel nem foglalkozik egy cég, akkor sem történik semmi. Pontosabban semmi sem történik a céggel. Előbb-utóbb egyre kevesebben keresik. 
Az ügyféléhez hasonló méretű jelentőségű cégek, nemegyszer marketing osztályt, csoportot vagy önálló marketingest alkalmaznak a feladatok kezelésére.
A megoldások másik útja: külső vállalkozás alkalmazása a feladatra.
 

Konkrét javaslat a cégnek:

a cég globális marketing kezelése a nyomtatott és a virtuális médiában.
 
Nyomtatott média területén:
Tervezési, nyomdai előkészítési munkák készítése a nyomtatott termékekhez.
Egyedi megbeszélés szerint.
 
Internet-virtuális média:
 
Az oldal tartalommal való ellátása visszamenőlegesen és heti rendszerességű kezelése
 
Egy másik párhuzamosan kezelt oldal tartalommal való ellátása és heti rendszerességű frissítése
 
a Google cégem oldal tartalommal való ellátása és heti rendszerességű kezelése
 
más platformon/szociális médiában lévő oldalak létrehozása, tartalommal való ellátása és heti rendszerességű kezelése
Pl.
    • Facebook
    • Youtube
    • Istagram
    • Pinterest
    • Wix
    • Twitter
    • stb

A heti rendszerességű kezelés jelentése:

    • Fotók és videoklipek készítése és közlése a platformokon
    • Megfelelő írásos tartalom készítése és közlése a platformokon
    • a platformok megfelelő kapcsolódásának biztosítása
    • új platformok keresése és bevezetése
Felhasznált irodalom a Google algoritmusokról: https://webshark.hu/hirek/google-algoritmusok/ 
 
2021. október
 
 

Schreibe einen Kommentar